Acasă > Știri > Conţinut

Nutriție în struguri - Absorbție nutrițională 2

Apr 25, 2016


Factorii care afectează disponibilitatea / absorbția nutrienților din sol


Disponibilitatea nutrienților din sol este afectată de mai mulți factori și acești factori sunt clasificați în două grupuri:

1. Factori de mediu

2. Factori edafici


1. Factori de mediu: Mediul este un complex de factori climatici și abiotici care influențează supraviețuirea, creșterea și dezvoltarea plantelor. Strugurii răspund la un număr de elemente de mediu care includ radiația solară, temperatura, precipitații, umiditate, vânt, sezon etc.


Influența diferitelor condiții de mediu asupra disponibilității nutrienților

Elemente de mediu Mn cu Zn Fe S Mo mg
Rece N
N N

N
Rădăcina asfixie N
N N

N
Secetă N


N N
Excesul de expunere la lumina soarelui


P N

Solul slab aerat


N


N: reacție negativă P: reacție pozitivă


2. Factori edafici

Disponibilitatea și furnizarea de nutrienți pentru plante depinde nu numai de cantitatea de nutrienți din sol ci și de factorii cum ar fi materia organică, activitatea microorganismelor, structura, textura, conținutul de umiditate, pH-ul și starea de fertilitate a solului.

conținutul de materie organică a solului: raportul C: N indică starea fertilității solului. Raportul C: N al solurilor nurmale este de aproximativ 10: 1. Înseamnă că solul conține 10 unități de carbon și o unitate de azot. Dacă solul are o concentrație mai mare de proteină de substanță cum ar fi proteina ușor decompensată (raport scăzut C / N), atunci disponibilitatea nutrienților va fi mai mult comparativ cu lignina (raportul C: N) ca substanță organică.